Начало За нас Лечебни програми Контакти

Дискова херния

Дискова херния (Дископатия) представлява нарушаване на целостта на диска на прешлена (особена хрущялно-съединителна тъканна пластинка, свързваща прешлените), при което частички от него  или неговото централно ядро изкачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва.


Дискова херния (Дископатия) се среща най–често в лумбалния (поясен)  дял на гръбначния стълб. Това често е основната причина за болка в кръста, бедрата, прасеца или по целия долен крайник. По-рядко се срещат дискови хернии в областта на шията и шийните прешлени, които могат да предизвикат болки във врата и ръцете, изтръпване, мравучкане и слабост.

Дисковете се намират между отделните прешлени на вашия гръбначен стълб. Функцията им е да абсорбират сътресенията и да предпазват нас от сили на компресия. В допълнение, дисковете осигуряват подвижността на гръбначния ни стълб, като допускат да се сгъваме и усукваме. Дискът е изграден от външен плътен фиброзен пръстен назоваващ се annulus fibrosus, който обгражда в центъра желеподобна субстанция, наречена nucleus pulposus.

Увреждането на диска може да се предизвика от еднократно травмиране, както при вдигане на тежести по време на състезание или някакъв нещастен случай (катастрофа, падане и т.н.). Най-често увредите  са в резултат на натрупани травми, както при вдигане на тежест при наведено тяло напред или усукано в кръста. Всеки малък инцидент, като вдигане на тежки предмети в ежедневието (магазинери, строителни работници, общи работници и др.), „гушкане” и носене на деца, носене на тежки пазарски чанти и т.н.,  може да е причина за увреда на диска по всяко време. Една от най-честите причини днес за травмиране на диска е продължителното статично пренатоварване (седене или стоене в право положение). Нарастващото „натоварване” върху диска води до деформиране на външната стена, под формата на подутина. Центърът (nucleus pulposus) на „подутия” диск е все още въздържан от външната стена.  Разкъсвания или спуквания на фиброзния пръстен, могат да доведат до освобождаване на химични медиатори, които водя до възпаление и в крайна сметка до болка в кръста.


Повече

Клиника при дискова херния

Гръбначни изкривявания

Гръбначните изкривявания у нас са достатъчно широко разпрозстранени и представляват сериозен медико-социален проблем. Решаването му изисква обединяване на усилията на ортопеди, кинезитерапевти, рехабилитатори, педагози и родители. При несигурните телодържания, при нефиксираните изкривявания, при I и някои преходни форми между I и II степен на изкривявания, кинезитерапията е методът който дава много добри резултати. При фиксираните изкривявания, при II и III степен на изкривяване, прилагането на кинезитерапия е недостатъчно. Необходимо е тя да се съчетае с използването на коригиращ корсет. Това съчетание на двата метода на лечение довежда до по-добри резултати, защото при използването на корсет се дава правилна позиция на гръбначния стълб, а с кинезитерапията се тренира паравертебралната (гръбна) мускулатура.


Кифоза, Ювенилна кифоза (болест на Шоерман-Мау)

Гръбначният стълб у човека има в сагиталната равнина (профил) 4 физиологични извивки, две назад (кифози) – в гръдната област и кръстната кост (кръстецът) и две напред (лордози) – в шийната и поясната област.Нормалното кифозно и изкривяване на гръдната част на гръбначния стълб търпи индивидуални промени в границите на 25 – 40 градуса. Всяко увеличение на тази кривина е свързано с патологични промени, преди всичко в гръдните и коремните органи

Ишиас

Ишиас е болка в долния край на кръста в резултат на възпаление на седалищния нерв. Болката от ишиас обикновено се чувства в кръста (лумбалната област), задната част на бедрото и преминава надолу под коляното. Седалищният нерв е най-големият нерв в тялото и започва с нервни корени в лумбалната част на гръбначния стълб и се разпростира в областта на хълбоците, за да изпраща нервни окончания  към  долните крайници.

Ишиасът най-често е резултат от лумбална дискова херния, която директно притиска нерви, но всякакви причини за дразнене или възпаление на седалищния нерв могат да възпроизведат симптомите на ишиас. Това възпаление на нервите е в резултат на необичайно притискане на междупрешленните дискове. Освен притиснат нерв от диск, други причини за ишиас включват: възпаление на нерв от съседни кости, тумори, мускули, вътрешни кръвоизливи, инфекции, наранявания, както и други причини. Понякога ишиасът може да се породи поради възпаление на седалищния нерв по време на бременност.

Кинезитерапия

В буквален превод кинезитерапия означава лечение с движение. Кинезитерапията решава лечебни, профилактични, въстановителни и рехабилитационни задачи посредством богата гама от методи, с които разполага и с които коренно се различава от останалите начини на лечение.


Масаж

Лечебният масаж представлява сбор от механични въздействия върху кожата и подлежащите тъкани. Той се осъществява чрез специални похвати на масажиста (ръчно или чрез специален апарат) с лечебна или профилактична цел. По аналогичен начин се прилага и спортният масаж, обаче върху здрави лица и не така строго дозирано.

Биологично и физиологично действие


Експерименталните проучвания относно биологичното действие на механичните дразнители, включително и на масажа, показват, че под тяхно влияние настъпват физико-химични промени в клетките, независимо от силата на дразненето. Това дава отражение върху жизнените функции, носител на които са клетъчните колоиди.

Подобни явления се наблюдават не само в епителните, но и в съединително-тъканните, мускулните и нервните клетки. Масажът предизвиква механично дразнене на телесната повърхност, и то не само върху кожата, а също и върху останалите тъкани, достъпни за масажното действие: подкожна тъкан, фасция, мускули, надкостница, а при някои случаи и върху вътрешните органи. Тези дразнения предизвикват ответни реакции в човешкия организъм.

При правилно дозиране те водят до положителни лечебни реакции, при предозиране - до увреждане, а при недостатъчна сила остават без ефект.


Под влияние на дозираното механично дразнене в организма настъпват различни реакции:


1. Най-непосредствената реакция е местното механично действие - разнасяне на тъканни течности (отоци), разтягане на кожата;


2. Основно действие е рефлекторното, т.е. - рецепторният апарат приема дразненето и изпраща импулси в централната нервна система. От там се получава отговор по нервен път както към тъканите, които са масажирани, така и до други отдалечени места, свързани по нервен път с масажираната зона и даващи специфична реакция - отговор на дразненето. Например, под влиянието на масажа кожата се зачервява рефлекторно, мускулатурата се тонизира или релаксира (отпуска) в зависимост от техниката, но в рамките на даден сегмент, се повлиява и определен вътрешен орган;


3. Успоредно с горните фактори масажът има и хуморално действие, т.е. - механичното дразнене на тъканите води до продукция на биологично активни вещества в тях, имащи изразен физиологичен ефект върху тъканите, от които са отделени. Попаднали в кръвта и лимфата тези вещества се разнасят из целия организъм, като оказват въздействие върху него

sed venenatis malesuada, diam ipsum blandit urna.

Мануална терапия


Мануалната терапия е алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите. Името идва от латинската дума „manus“, която означава ръка.

Мануалната терапия в различните си форми съществува още от древни времена, когато са я прилагали на войниците преди важни битки. При мануалната терапия терапевтът ви лекува с „наместване“, „притискане“, „усукване“ на гръбнака и крайниците.

Кога не трябва да се прилага мануална терапия?

Мануалната терапия не трябва да се прилага при дискова херния, остеопороза, възпалителни процеси на ставите, навяхвания и счупванията. Особено е противопоказно, когато ставите и връзките трябва да си почиват, да прилагате мануална терапия.

Артроза

Артрозата е заболяване, при което настъпва изменение на ставата, стесняване на ставната цепка. Това ограничава движението и е съпроводено със силни болки. Най-общо това заболяване се определя като "изхабяване" на ставата. Със сигурност е установено, че наднормената маса (независимо от възрастта) натоварва ставите и може да причини артроза. В зависимост от засягането на определена става, има различни наименования: омартоза (артроза на раменна става),


Кинезиотейп - физиологично и биомеханично въздействие

Функцията на скелетните мускули не се ограничава само в придвижване на части от тялото ни, но и в активно подпомагане на венозното кръвообръщение и лимфотока. За разлика от кръвоносната система, лимфната няма помпа (сърце), която да обезпечава движението на лимфата. Движението на лимфната течност изцяло зависи от активността на скелетната мускулатура. Именно за това при нарушаване функцията на мускулите се създават предпоставки, за възникване на редица други симптоми.     Следователно, необходимо е да се обръща по-голямо внимание за възстановяване на мускулната функция към активиране и ускоряване процеса на лечение на травми.

От друга страна, ако мускулът е травмиран, той се възпалява и набъбва, а това го притиска, защото се намалява пространството между кожата и мускула. Това води до влошаване оттичането на лимфната течност, което е необходимо за отвеждане на крайните продукти от разпада на увредените тъкани. Тази компресия също така оказва влияние върху рецепторите за болка, намиращи се в дермата, която от своя страна предава „сигнал на дискомфорт” в мозъка. Този тип болка е известна като миалгия, или мускулна болка.

В зависимост от състоянието на увредения участък, кинезиотейпът може да се апликира по два начина – в неразтегната или разтегната форма.

В първият случай, преди слагане на тейпа кожата над увредената мускулатура се разтяга. Това е необходимо за разтягане на мускула и сухожилието в увредения       участък. След апликиране на кинезиотейпа, мускулът и сухожилието се съкращават и връщат в изходно положение, което води до формиране на кожни гънки. По този начин кожата се издига над мускула и сухожилието, което създава допълнително междинно пространство и улеснява лимфния дренаж.

В случай, ако травмираното сухожилие или мускул са неспособни към разтягане, се използва вторият начин на апликация –  преди поставяне върху кожата, кинезиотейпът предварително се разтяга. Поради своята еластичност, тейпа се съкращава и образува гънки върху кожата, като в същото време поддържа травмирания участък.  Така, независимо от начина на апликиране, кинезиотейпът повдига кожата над травмираните мускули и сухожилия, осигурява тяхната поддръжка, намалява болката и облекчава лимфотока. Еластичността на тейпа създава допълнителна компресия, което стимулира нервните рецептори, облекчава болката и проприорецепция.

Периартрит (синдром на притискане, възпаление на ротаторния мааншон)


Синдром на притискане (Impingement Syndrome) е засягане на общото състояние на раменна става, който често се наблюдава в напреднала възраст. Това състояние е тясно свързано с бурсит на рамото и тендинит на ротаторния маншон.

Когато една травма произлиза от мускулите на ротаторния маншон, които покриват раменната става, те реагират с отток, защото са заобиколени от кост и когато те оттекат произтичат серии от различни оплаквания. Вътрешното притискане се увеличава, което е резултат от компресия и нарушаване на кръвния поток в малките кръвоносни съдове. Когато кръвоснабдяването намалее, мускулната тъкан започва да се разнищва подобно на протъркано въже. Движения подобни на извъртане на ръката зад гърба, повдигане напред над главата или обличане на блуза или палто, например, могат да бъдат съпроводени със силна болка.