Начало За нас Лечебни програми Контакти

Йонна детоксикация


 Процедурата йонна детоксикация освобождава организма, кръвоносната и лимфната система от натрупани тежки метали, мазнини, отпадни продукти от метаболизма, медикаменти, алкохол и др., намалява  нивото на свободните радикали. Активира се дейността на клетките и тъканите и се стимулира вегетативната нервна система. Постига се понижаване на кръвното налягане и кръвната захар. Реализира се превенция на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания. Стимулира се имунната система и се улеснява работата на бъбреците и черния дроб. Стимулира се функционирането на стомашно-чревния тракт и телесното тегло се нормализира. Улеснява се заздравяването на рани и преодоляването на кожни проблеми като акне и способността на клетките и тъканите да релаксират, в резултат на което се подобрява качеството на съня.


Йонната детоксикация съчетава древната мъдрост с модерни технологични решения. Тя стимулира и запазва нашата биоенергия (енергията на живота, която се съдържа в телесните течности – електромагнитната сила, която използват клетките).  Китайската медицина нарича тази енергия “чи”. Това комплексно енергийно поле поддържа и пренасочва телесната енергия и същевременно повишава нивото на кислорода.

Според рефлексологията, всяко стъпало е канал, през който тялото се опитва да се пречисти от отрови и други вещества, които се натрупват в различни части на тялото. По време на процедурата стъпалата са подложени на пречистващ процес, тъй като водата взаимодейства с електрическия ток и структурата на магнитното поле. Тази пречистваща процедура осигурява правилната честота, която е необходима на клетките, за да се върнат в здравото си състояние и да изхвърлят отровите, които са се натрупвали в тях.


Йонният детоксикатор в нашия медицински център е високотехнологично устройство, което посредством йонна водна баня на краката, освобождава  организма от натрупаните токсини и шлаки, за да се чувства човек жизнен и енергичен.

Той има двойна функция – баня за крака и колан с инфрачервени вълни. Има пет режима на работа. Апаратът работи на стандартна мощност 220V и 110V. Коланът се състои от бамбук и въглен и чрез своите дълги инфрачервени лъчи служи за дълбочинна терапия.

Детоксикаторът създава високо йонизирана среда, като при потапяне на краката във ваничката, тези йони проникват в нашето тяло и неутрализират токсините. Във водата след 20-30 минутната процедура остават различни частици, мазнина и слуз, които оцветяват водата в мръсно-ръждив цвят. Здравословното състояние на човека играе ключова роля при взаимодействието с водата. Всеки човек поема енергия по различен начин и реакцията на водата е различна. След детоксикация на хора в лошо здравословно състояние, водата е тъмнокафява на цвят, а с всяка следваща процедура тя става все по-светла. Трябва да се вземат предвид различни фактори при всяка отделна терапия. Промяната в цвета е различна и зависи от отровните и други химични вещества във водата, въздуха и средата в различните географски области. Резултатът няма диагностична стойност и не може да замести

извършването на лабораторни изследвания за диагностициране на заболявания.


Примерна таблица на цвета или частиците и техните вероятни съответствия:

Жълто-зелен - бъбреци, пикочен мехур, уретра, простата;

Оранжев – отпадъци от опорно-двигателен апарат;

Кафяв - черен дроб, отрови от цигари и клетъчни остатъци;

Черен – отпадъци от черен дроб;

Черни частици - тежки метали;

Тъмнозелен – отпадъци от жлъчката;

Бяла пяна – отпадъци от лимфна система;

Бели частици - квасни гъбички;

Червени частици – отпадъци от кръвоносната система.


Ефектът от детоксикацията се усеща най-силно след процедурата, а не по време на нея. Това се дължи на факта, че в следващите дни тялото започва по-лесно да отделя отровни вещества чрез своята отделителна система - бъбреци, дебело черво, черен дроб.


Йонната детоксикация има благоприятни лечебни свойства, а именно :

•  Вътрешно пречистване на целия организъм;

•  Подпомага и възстановява енергията на тялото за борба с токсините чрез елиминиране на химикалите, поети във форма на лекарства, храни , замърсяване на околната среда.

•  Спомага за деактивирането на вируси, бактерии и гъбички;

•  Подобрява състоянието  и равновесието на цялото тяло;

•  Подобряване на паметта и съня;

•  Подобряване на потентността;

•  Облекчаване на болките при невралгии, главоболие и мигрена, травми,ставни заболявания и др.;

•  При бръчки, акне и други кожни проблеми;

•  Подсилване на имунната система, работата на черния дроб и бъбреците;

•  Подобряване на общата обмяна на веществата и метаболизма;

•  Пречистване от живак и тежки метали;

•  Облекчаване на симптомите при климактериум, менструални болки, предменструален синдром.

•  Повишаване на енергията и намаляване на стреса;

•  Спомага за намаляване на теглото;

•  Намалява възстановителния период след болести;

•  Редуцира нежеланото задържане на течности;

•  Намалява кръвното налягане и кръвната захар;

•  Помага за баланса на имунната система.


Процедурата е подходяща за хора с високо кръвно налягане, с нарушена бъбречна функция и повишени нива на креатинина и уреята, на пикочната киселина /подагра/,с хронична умора,  пушачи и употребяващи алкохол, претоварени хора, на които липсва енергия и сън, със слаба имунна система, работещи в неблагоприятни условия на труд (прах, химикали, метали, медицинска обстановка и т.н.), жени, чиято кожа старее бързо, с нездравословна диета, хора на диализа, с анемия, диабетици 2 тип.

Процедурата не се хора прилага :

 • при лица, с пейсмейкър или други имплантирани медицински устройства, работещи с батерия;

• при лица с трансплантирани органи;

• при лица в постоперативен период;

 • при лица с висока температура;

 • при лица с остри възпалителни заболявания;

 • при лица с кожни проблеми в областта на краката;

• при лица без чувствителност в областта на краката;

 • при лица в неадекватно психическо състояние;

 • при бременни и кърмещи жени;

 • при деца под 8-годишна възраст.

Препоръчват се процедури с честота от един до два пъти седмично. Пълният цикъл на детоксикация на тялото е 15 процедури. За хора, които страдат от някаква болест, процедурите трябва да са по-нарядко. Препоръчително е за възрастните процедурата да е с времетраене 30 минути , докато при децата процедурата трябва да е 15 минути.

До петдесетгодишна възраст се препоръчват последователни процедури на 2-3 дни в рамките на 28 дни (14 процедури). След това се прави прекъсване от две седмици и се продължава с по една процедура на седмица. Над петдесетгодишна възраст се препоръчват последователни процедури на 3-4 дни в рамките на 45 дни (15 процедури), след което се почива две седмици и се продължава с детоксикация веднъж седмично.

Недостатък на процедурата е, че освен вредните вещества се изхвърлят и полезните за организма като калций, калий, фосфор, магнезий, селен, силиций, мед, цинк, желязо и т.н.  Затова едновременно с процедурите се провежда минерализация на организма с подходящи храни и добавки (но не химични - тях организма не ги разпознава, а органични), за да се възстанови баланса в организма.

Йонната детоксикация не може да замести никое лечение, предписано със средствата на традиционната медицина.

Детоксикаторът не служи за поставяне на диагнози, лекуване или предотвратяване на заболявания. Но процедурата йонна детоксикация  възстановява нормалната жизненост и функционалност на човешкия организъм по един безвреден, неинвазивен и лесен за реализация начин. Може да бъде прилагана на всеки, който няма противопоказания за нея.